De wereld van grafisch ontwerpen

Grafisch design is een term waarmee je alle kanten op kunt. Dit geldt overigens voor de meeste dingen in de grafische wereld. In het Nederlands is het misschien beter bekend als grafische vormgeving of grafisch ontwerp. Deze begrippen komen echter vrijwel op hetzelfde neer.

The world of graphic designWat een grafisch ontwerper precies wil bereiken is meestal het overbrengen van een boodschap. Dit kan een reclameboodschap zijn en kan eigenlijk in allerlei verschillende vormen en op verschillende manieren. Het doel van de boodschap is om het publiek te bereiken waarvoor deze bedoeld is. Dit kan een hele ruime doelgroep zijn zoals met bijvoorbeeld een tv-reclame of juist een specifieke doelgroep. Dit kan dan weer met een advertentie op een bepaalde website of in een regionale krant.

Door informatie te verzamelen over het onderwerp waarover de designer een boodschap wil ontwikkelen zorgt deze ervoor dat het uiteindelijk goed aansluit bij wat een klant verlangt. Hierbij moet rekening worden gehouden met de identiteit van het bedrijf en nog een aantal andere aspecten. Een website moet makkelijk zijn om te bezoeken voor iemand die voor het eerst kennis maakt met het bedrijf of onderwerp. Zo is het goed als iemand gelijk weet waar het over gaat. Duidelijkheid is dus iets waarmee het prettiger wordt om een site te bezoeken.

De ontwerper zal aan de slag gaan en met een, maar vaak ook meerdere idee├źn op de proppen komen voor een klant. Zo heeft deze een ruime keuze en kan hij beslissen wat voor zichzelf of het bedrijf het beste is. Het is belangrijk om een ontwerp te vinden wat aansluit bij wat je wilt dat het bedrijf uitstraalt naar de buitenwereld. Een goede lay-out geeft het juiste beeld. Als het onderwerp serieus is zal iemand niet gauw allerlei felle kleuren gaan gebruiken, als het onderwerp vrolijk is weer wel.